Arviot PK:n levyistä mediassa

Miessointien kirjo

Lauri Kilpiö, Suomen Kuvalehti, 30.8.2013

Polyteknikkojen kuoron levyllä kuullaan kuoron vuosina 2007-2012 tilaamia teoksia.

Aikamme taidemusiikkia leimaa tunnetusti tyylien moninaisuus, joka välittyy selvästi myös Kuunteletko sinä -levyllä. Olli Kortekankaan vapaatonaalinen, luontevasti kirjoitettu Anna niskasi niellä kynteni jälki luotaa koskettavasti isän ja pojan suhdetta. Myös Mikko Sidoroffin pehmeäsointinen, luontoaiheinen Talvi, tule vasta nojaa kuoromusiikin perinteisiin hyveisiin.

Riikka Talvitie käsittelee Kyklooppi-teoksessaan Mikko Rimmisen runoa vapaasti ja luovasti mutta kunnioittaa tekstin rytmiä ja ymmärrettävyyttä. Riemastuttavan, vahvasti kaareutuvan sävellyksen ilmaisuasteikko ulottuu melodisesta modernismista jopa puhekuoron villiin räppiin.

Tiina Myllärinen rakentaa eloisia sointikenttiä suppeassa Kaikki kuuluu värinä -kappaleessaan, jossa Henriikka Tavin pitkää runoa on kuitenkin lähes mahdotonta seurata.

Maija Hynninen käyttää ovelasti kahta Janne Nummelan tekstiä rikasilmeisessä sävellyksessään Mielen tasapainolajit. Markku Klami taas ei miniatyyriinsä night signal ole ottanut tekstiä lainkaan: ytimekkäässä, kuulaan vangitsevassa teoksessa sanojen virkaa toimittavat vokaalien vaihtelut.

Entisestään tasoaan nostanut Polyteknikkojen kuoro esittää kappaleet Juha Kuivasen johdolla uljaasti, tarkasti ja vivahteikkaasti.

Polyteknikkojen Kuoro: Kuunteletko sinä. Johtaa Juha Kuivanen

Riitta Helenius, Salon Seudun Sanomat, 23.7.2013

Sota on syttynyt. Olen julistanut sodan… Näin aloittaa PK modernismia, nykyrunoutta ja -musiikkia uhkuvan levynsä. Mahtipontisuudesta voisi päätellä, että on syttynyt kuorosota Ylioppilaskunnan Laulajia vastaan. Pian selviää, että sota kohdistuukin kärpäsiin. Tämän Kyklooppi-laulun ovat saaneet aikaiseksi säveltäjä Riikka Talvitie ja runoilija Mikko Rimminen.

Laulu on kaikin tavoin yllätyksellinen ja ihmetyksiä täynnä. Ei musiikkia kiehtovimmillaan, mutta aika lähelle kuitenkin kiinnostavimmillaan.

Levyn muut säveltäjät ja sanoittajat ovat Tiina Myllärinen ja Henriikka Tavi laulullaan Kaikki kuuluu värinä, Olli Kortekangas ja Michael Baran sekä heidän viisiosainen yhteistyö Anna niskasi niellä kynteni jälki, Puoliolento/Mielen tasapainolajit -teoksen tekijät Maija Hynninen ja Janne Nummela, Mikko Sidoroff ja Sonja Koskinen työllään Tule talvi vasta sekä Markku Klami sanattomalla äännelaulullaan Night signal.

Nämä kaikki laulut ovat ensi kuulemalta varsin merkillisiä, tekisi mieli lopettaa kuuntelu, mutta jokin vetää jatkamaan. Ehkä eniten se kiinnostavuus, mitä kaikkea on nykyrunous, miten tänä päivänä sävelletään kuorolle ja miten kuoro tästä kaikesta selviää.

On puhelaulua, räppiä, hörinää, lausuntaa, laulua ja puhetta päällekkäin, vaikeita sävelkulkuja, vaativia rytmejä ja riipiviä sointuja. Ja paljon muuta.

Merkillistä, miten täsmällisesti ja varmasti Juha Kuivasen ohjaama nuorten miesten porukka tästä selviää. Kaikki tuntuu sujuvan kuin leikki johtajan pillin mukaisesti.

Ainakin esikuulemalta vaikuttaa, että levyn naissäveltäjät ovat liikkeellä modernimmin ja miessäveltäjiä konstikkaammin. Siihen kenties antaa sopivat eväät runoilijoiden erityinen tyyli.

Uusintana kuuntelisin kuitenkin ensin Kortekankaan teoksen. Mikko Sidoroffin talvilaulut kävisin läpi jopa useamman kerran muun muassa ajoittain mukavasti yllättävän hienon harmonian vuoksi.

PK hallitsee nykysäveltäjien haasteet

Samuli Tiikkaja, Helsingin Sanomat, 10.7.2013

KUOROMUSIIKKI Polyteknikkojen Kuoro:

Kuunteletko Sinä. Joht. Juha Kuivanen.

Polyteknikkojen Kuoro, 2013. 21 e.


Po­ly­tek­nik­ko­jen Kuo­ron en­ti­nen joh­ta­ja Tapani Länsiö ki­teyt­tää le­vyn ole­muk­sen esit­te­ly­teks­tis­sään: täs­sä on muis­tiin­mer­kin­tä 2000-lu­vun alun Suo­mes­ta. Kuo­ro on ni­mit­täin le­vyt­tä­nyt ny­ky­sä­vel­tä­jien mu­siik­kia ny­ky­ru­noi­li­joi­den teks­tei­hin.


Sa­mal­la ta­voin­han mies­kuo­ro­kir­jal­li­suu­den sa­dan vuo­den ta­kai­ses­sa pe­rus­oh­jel­mis­tos­sa kan­sal­lis­ro­mant­ti­set sä­vel­tä­jät ja ru­noi­li­jat te­ki­vät yh­teis­työ­tä. Nyt haas­teet ovat toi­set kuin tuol­loin, sil­lä täy­te­läi­sen sat­sin ja kor­kei­den me­lo­dia­lin­jo­jen si­jaan kuo­ron täy­tyy hal­li­ta glis­san­do­ja ja pu­heen­omais­ta ryt­min­kä­sit­te­lyä.

Po­ly­tek­nik­ko­jen Kuo­roa joh­taa le­vyl­lä Juha Kuivanen. Kuo­ron tul­kin­nat ovat var­mo­ja, ja eri sä­vel­tä­jät tuo­vat ko­ko­nai­suu­teen vaih­te­lua. Maija Hynnisen Mie­len ta­sa­pai­no­la­jit tul­kit­see kek­se­liääs­ti Janne Nummelan ru­no­ja, kun taas Markku Klamin night sig­nal ei tar­vit­se teks­tiä lain­kaan liu’utel­les­saan vo­kaa­lien tuot­ta­mia ylä­sä­vel­sar­jo­ja.


Kuunteletko Sinä PK:n verkkokaupassa

Polyteknikkojen Kuoro, johtaa Juha Kuivanen: Kuunteletko sinä

Jussi Mattila, Keskisuomalainen, 27.6.2013

Polyteknikkojen kuoron uutuuslevy Kuunteletko sinä tarjoaa uutta musiikkia suomalaisilta säveltäjiltä. Kyseessä on monella tapaa mielenkiintoinen paketti – äänitys on ensimmäisiä Helsingin uudessa Musiikkitalossa tehtyjä ja myös kuoronjohtaja Juha Kuivasen johtajakauden viimeiseksi jäänyt levytys.

Kuivasen lähes 10 vuotta kestäneen kauden aikana PK on noussut yhä merkittävämmäksi tekijäksi Suomen mieskuoroelämässä. Kuoroa ei tälläkään levyllä ole vaikea arvioida lähes ammattimaisten normien mukaan: jälki on laadukasta ja vain ajoittain, suurissa crescendoissa ja fortepaikoissa, soinnikkuuden läpi nousee pientä äänenkäytön raakuutta Helsingin Musiikkitalon Sonore-salin paljastavassa akustiikassa.

Nykymusiikkiin tarkka, erittelevä sali ja äänitys kyllä istuu, mutta lopputuloksen kannalta hivenen kaikuisampi äänityspaikka olisi kuitenkin voinut olla kiitollisempi.

Jännittäviä teoksia ovat Riikka Talvitien Kyklooppi, joka luo jatkumoa Erik Bergmanin mieskuorotuotantoon, Tiina Myllärisen elävänä sykkivä Kaikki kuuluu värinä ja värikkäästi tyylejä sekoittava Mikko Sidoroffin Talvi tule vasta.

Hienoa tekstin ja musiikin liittoa luovat teoksiinsa monet levyn säveltäjät, mutta Olli Kortekankaan sarja Anna niskasi niellä kynteni jälki nousee levyn helmeksi. Michael Baran on tekstiä tehdessään tiennyt, minkälaisten miesten laulettavaksi se päätyy – Kortekangas on säveltänyt vahvassa yhteydessä tekstin kanssa olevan teoksen. Kuoron ilmaisu on vakuuttavaa, sisäistynyttä ja ehyttä. Teoksen miehinen näkökulma, miehenä oleminen ja mieheksi kasvaminen, rakentuu upeasti.

Arvio Keskisuomalaisen sivuilla


Kuunteletko Sinä PK:n verkkokaupassa

Suomalainen mieskuorojoulu

Kare Eskola, YLE Radio 1, 17.12.2009


”Polyteknikkojen

”Joulu on meillä”, suomalaisia joululauluja. – Matti Salminen, basso, sekä Polyteknikkojen Kuoro/Juha Kuivanen.
(PKCD21)

Polyteknikkojen Kuoro on nimennyt oman tuoreen joululevynsä konservatiivisemmin. ”Joulu on meillä” tulee selväksi jo hämyisestä kannesta, jossa siloposkiset polyteknikot pitelevät kynttilöitä. PK:n itse julkaisema levy on äänitykseltään ja ulkoasultaan ammattimainen, kuten kuorolta on jo opittu odottamaankin. Hallittu ote jatkuu ohjelmistossa, jossa niiden kaikkien tutuimpien joululaulujen takuutunnelmaa raikastetaan muutamalla harvinaisuudella ja uusilla sovituksilla. Monet sovituksista on tehnyt orkesterisovittajana tunnettu Yrjö Hjelt, joka osoittaa hallitsevansa myös mieskuoron.

Parasta levyssä on PK:n yhtenäinen, lämmin ja puhdas sointi, jossa kuuluu myös aavistus suomalaisen miehen luontaista karheutta. Kuoron johtaja Juha Kuivanen on valmentanut etenkin ykköstenorien ohenteet esimerkillisen pakottomiksi.

Muutaman kappaleen solistiksi polyteknikot ovat houkutelleet emeritusbasso Matti Salmisen. Vibraton ja hengityksen suhteen Salminen ei ehkä ole kaikista linjakkaimmassa jouluterässä. Lämmin, soinnikas bassoääni luo kuitenkin lempeää joulutunnelmaa, ja esimerkillisesti Salminen pidättäytyy kaikesta oopperamylvinnästä.

Lue arvio YLE Radio 1:n web-sivuilta

Lauluja pukinkonttiin — Polyteknikkojen kuoro teki Matti Salmisen kanssa vuoden joululevyn

Kimmo Nevalainen, Karjalainen, 16.12.2009


”Polyteknikkojen

Hynttyyt yhteen. Polyteknikkojen kuoron johtaja Juha Kuivanen ja basso Matti Salminen poseeraavat kuoron edessa Joulu on meillä -kunniaksi. Levy on ollut menestys 40 000 kappaleen myynnillä.

Levyt

Polyteknikkojen Kuoro, Juha Kuivanen, joht, Matti Salminen, basso

Joulu on meillä

Omakustanne

Timo Turunen, Talvi-Maaria Turunen, Henna-Mari Luolamo, Tuomas A. Turunen

Valot tuhannet

Omakustanne

Maailman kauneimmat joululaulut

Universal

Polyteknikkojen kuoro teki Matti Salmisen kanssa vuoden joululevyn

Joululevyjen virta ei hyydy. Hieman voi jopa ihmetellä, miksi samoja tuttuja joululauluja kierrätetään uusille levyille vuodesta toistaan. Löytyykö uusista tulkinnoista jotain niin kiinnostavaa, että ne kannattaa levyttää, kun genren sisällä puhutaan kuitenkin pienistä eroista. Suureen irrotteluun ei varaa juuri ole.

Levyjä tehdään osittain tietenkin siksi, että ne menevät kaupaksi. Tämän syksyn ja alkutalven myyntimenestys on ollut Polyteknikkojen Kuoron yhdessä maestro Matti Salmisen kanssa levyttämä Joulu on meillä. Levyllä on yhteensä 19 laulua, joissa Salminen on seitsemällä solistina.

Suomen myydyimmäksi mieskuorolevyksi nousutta kokonaisuutta oli myyty marraskuun loppuun mennessä lähes 40 000 kappaletta, ja tällä kertaa voi nöyrästi myöntää, että ostava yleisö ei ole ollut väärässä.

Riihimäen varuskuntakirkossa äänitetyn levyn äänimaailma on lämmin, tasapainoinen ja rauhaisa. Vaikka Polyteknikkojen Kuorosta ja myös Matti Salmisesta löytyisi äänivaroja enemmänkin, sovituksissa on viisasta kyllä päädytty maltilliseen äänenvoimakkuuteen.

Se ei kuitenkaan tarkoita pliisuutta. Kuoro laulaa ja säestää Salmista juuri niin hyvin kuin Suomen parhaimmaksi tituleerattu kuoro voi tehdä.

Levy on eittämättä harras, mutta jäykkyyttä se ei tarkoita, vaan kunnioitusta tuttuja lauluja kohtaan. Sovitukset ovat hienovaraisia, ja esimerkiksi Tuikkikaa, oi joulun tähtöset soi niin kauniisti kuin ikinä voi.

Alle minuutin mittaisesta Joonas Kokkosen Jouluna-laulusta löytyy joulun riemua niin paljon, että sitä kuuntelisi ehdottomasti pidempääkin.

Heinillä härkien kaukalon -klassikosta kuullaan Jukka Linkolan sovitus ja perinteisten sovitusten lisäksi myös kuoronjohtaja Kuivanen näyttää osaamistaan.

Pienimuotoisemmin

Turusten kolmikko Timo, Talvi-Maaria ja Tuomas sekä Henna-Mari Luolamo ovat Pohjois-Karjalassa parhaillaan toisella Valot tuhannet -kiertueellaan, joka käsittää yhdeksän konserttia.

Konsertit keräsivät jo viime vuonna runsaasti kiitoksia, ja ehkä senkin innoittamana nelikko on julkaissut kiertueen nimeä kantavan Valot tuhannet -omakustanteen.

Levyllä on yhdeksän tuttua joululaulua Sylvian joululaulusta Tuikkikaa, oi joulun tähtösiin sekä yksi uusi, Tuomas A. Turusen säveltämä ja Talvi-Maaria Turusen sanoittama Revontulet.

Revontulet on kiinnostava uutuus joululaulurintamalla. Tuomas A. Turusen sävellys on modernissa laulettavuudessaan kaihoisa ja kaunis, Talvi-Maaria Turusen sanoitus surumielisyydessäänkin valoisa.

Laulu-uransa vielä alkupuolelle olevan kolmikon äänenpuhtaus on tarkkaa, ja tulkinnatkin toimivia ilman takakireyttä. Jos jotain haluaa toivoa levylle, paikoin ripaus tulkinnan lämpöä ei olisi ollut pahitteeksi. Tuomas A. Turunen säestää maltillisesti, mutta pääsee välillä näyttämään ripauksen musiikillisesta osaamisestaankin.

Joka tapauksessa Valot tuhannet on tasapainoinen kokonaisuus.

Modernimmin

Maailman kauneimmat joululaulut -kokoelma esittelee 15 laulua Olli Ahvenlahden akustisen orkesterin säestämänä. Liikkeellä ollaan hillityillä sovituksilla alkuperäisiä lauluja kunnioittaen muun muassa haitarin ja kanteleen voimin.

Jari Sillanpään, Irinan, Maria Lundin, Tarja Turusen, Mikko Kuustosen ja Veeti Kallion solisteeraama cd on kokonaisuutena epätasainen.

Esimerkiksi Veeti Kallion tulkinta Kuului laulu enkelten -laulusta ei mieltä juuri lämmitä. Jylhyyttä ja voimaa tutusta gloria-niekutuksesta ei löydy. Mikko Kuustosen suoritus En etsi valtaa, loistoa -laulussa kuulostaa lähinnä laiskalta. Uusia lauluja on kaksi, Kuustosen Joulun rauhaa, joka on lempeä Leonard Cohen -tyyppinen valssi sekä Ahvenlahden ja Heimo Hatakan Hiljaisin Helsinki, Irinan ja Kuustosen tulkitsema iskelmä, jolla joulun kanssa ei juuri ole tekemistä.

Sovitusten erikoisuus on, että joihinkin lauluihin on ympätty mukaan toisessa tilassa äänitettyjä Cantores Minores -pätkiä samoista lauluista. Osa sovituksista toimii, osa ei.

Mukana on myös duettoja. Lundin ja Sillanpään Sylvian joululaulussa Lundin ääni ei riitä Sillanpään rinnalla, Arkihuolesi kaikki heitä -laulussa Kallion ja Turusen äänenmuodostuksen ero kuuluu häiritsevästi.

Levyavostelu Karjalainen-lehden sivuilla

Polyteknikkojoulu

Hannu Hirvelä, Kaleva, 10.12.2009


”Joulu

Joulu on meillä. Polyteknikkojen Kuoro. Johtaja Juha Kuivanen. Matti Salminen, basso. PKCD 2009.

Polyteknikkojen Kuoro hakee joululevyjen paljoudessa omalle äänitteelleen profiilia ja näkyvyyttä kuuluisalla solistilla ja televisiomainonnalla.

Levyn musiikillinen sisältö on hyvä sekoitus klassikkoja ja harvinaisempia lauluja. Einojuhani Rautavaaran ja Joonas Kokkosen joululaulut laajentavat kokonaisuutta uudemman musiikin suuntaan, vaikka säveltäjät pitäytyvätkin kohtuullisen tiukasti joulumusiikin ilmaisuperinteessä.

Juha Kuivasen johtama kuoro laulaa eloisasti ja sävykkäästi. Se osoittaa, että mieskuoro voi tarvittaessa soida myös herkän ilmavasti. Kappalevalinnat ja tulkinnat väistelevät taitavasti joululaulukokoelmia helposti vaivaavaa yksivakaisuutta.

Matti Salminen vierailee levyllä seitsemän laulun verran ja tuo mukanaan maailmantähden glamouria. Salmista hyödynnetään voimakkaasti myös markkinoinnissa, vaikka bassosolistin musiikillinen merkitys jää levyn kokonaisuudessa pieneksi.

Joululevy uppoaa lahjakansaan kuin riisipuuro

Ilkka Pernu, Tori – Tampereen kaupunkilehti, 9.12.2009

Vaikka joululevyn myyntiaika on noin kuukauden mittainen, on se silti kultakaivos levy-yhtiölle.

– Pääsyy miksi joululevyjä julkaistaan on se, että jouluna soi määrätty valikoima musiikkia. Samoihin versioihin kyllästyy helposti. Artistit haluavat tehdä omat versiot, kertoo Universal Musicin markkinointijohtaja Kimmo Kivisilta.

Joululevy on suosittu joululahja – siitäkin huolimatta, että joululaulujen tehosoittoaika on juuri ennen jouluaattoa ja lahjojen avaamista.

Esimerkiksi Tori-lehden joululevyarviossa mukana oleva Maailman kauneimmat joululaulut -levy on myynyt yli 10 000 kappaletta.

Tämän joulun yllättäjä on kuitenkin ollut Polyteknikkojen kuoron ja Matti Salmisen Joulu on meillä -levy, jota on myyty jo 40 000 kappaletta eli platinaraja on rikkoutunut jo kymmenen tuhatta levyä sitten. Samalla se on on kautta aikojen myydyin suomalainen mieskuorolevy.

Vaikka joululevyn myyntisesonki on kerralla lyhyt, se on silti helppo nostaa joka vuosi uudelleen myyntiin. Vanhat joululevyt ovat siinä mielessä pitkäikäisempiä kuin monet muut levyt.

[Kuva Suvi Teräsniskan levyn kannesta]

Kuvateksti: Tori-lehden arvion mukaan Suvi Teräsniskan joululevy on stereotyyppinen julkaisu. Nuori iskelmälaulaja tulkitsee uusia ja vanhoja joululauluja pliisusti.

Linkki alkuperäiseen juttuun

Joululevyissä myy perinne ja paikallisuus

Susanna Siironen, YLE Oulu, 9.12.2009

Joululaulut raikaavat taas kaupoissa, radiossa ja kotonakin. Joululevymarkkinoilla paikallisuus ja perinteisyys ovat valttia. Kaupassa joululevyt nostetaan esille loka-marraskuun vaihteessa. Tänä vuonna uutuuslevyistä esimerkiksi Polyteknikkojen joululevy on jo myynyt platinaa.

Joulukuussa liikkeessä kuin liikkeessä soi perinteiset joululaulut. Ennen kuin joulu on edes aluillaan, on jokainen meistä tahtomattaankin kuullut laajan repertuaarin erilaisia joululauluja. Siksi onkin positiivinen yllätys, että astuessa sisään musiikkiliike Musiikki-Kullakseen korviin ei kantaudu Nissepolkka, vaan jotain aivan muuta.


– Ei täällä ole aamulla mikään kiire laittaa musiikkia soimaan, kun tulee töihin. Päivän kun kuuntelee musiikkia, niin hiljaisuus on taivaallista, kassan takana hääräävä Markku Hänninen nauraa.

Paikallisuus myy

Hänninen kertoo, että joulumusiikin myyntiin varaudutaan jo hyvissä ajoin ja joululevyt nostetaan esille loka-marraskuun vaihteessa. Tänä vuonna uutuuslevyistä esimerkiksi Polyteknikkojen joululevy on jo myynyt platinaa.

Hännisen mielestä paikallisuus on selkeä myyntivaltti joululevyrintamalla.


– Haukiputaan kirkon kamarikuoron julkaisu Riemuisa joulu ja Joose Vähäsöyringin Betlehem – hartaita joululauluja ovat meillä ihan ykköslevyjä.

Hänninen ei osaa arvioida, onko paikallisuus myyntivaltti muuallakin Suomessa. Oulussa kuitenkin paikalliset osaajat tuntuvat menevän kaupaksi ja Hänninen nostaa esille myös viime vuonna ilmestyneen Soivan Siilen joululevyn.


– Soivan Siilen joululevy julkaistiin jo vuosi takaperin, mutta se tuli silloin markkinoille vasta muutama päivä ennen joulua, eikä sitä ei oikein ehditty myymään. Tänä jouluna se on sitten alkanut myydä ja levy onkin tavallaan tämän vuoden uutuus.

Perinteisiä säveliä

Joululevyä valitessa ei mikä tahansa levy käy. Osa asiakkaista haluaa löytää levyltään juuri tietyt kappaleet, kun taas toiset tahtovat kuunnelle joulun ilosanomaa oman lempiartistin laulamana.

Vaikka joka vuosi tehdään uusia joululauluja, pitävät perinteiset kappaleet silti pintansa. Jouluyö, juhlayö, Varpunen jouluaamuna ja muut klassikot sisältävät Hännisen mielestä joulun perussanoman.


– Kyllähän se joulunsanoma on niissä vanhoissa lauluissa. Se on ihan sama laajemmassakin mittakaavassa, että kyllähän se vanha musiikki ja vanhat hitit myy koko ajan.

Linkki alkuperäiseen juttuun YLE:n sivuilla

Polyteknikkojen Kuoro teki joulun hittilevyn

Veli-Matti Henttonen, Salon Seudun Sanomat, 9.12.2009

Kuorossa laulaa myös salonseutulaisia

Polyteknikkojen Kuoron joululevy Joulu on meillä on noussut yhdeksi vuoden kotimaisista hittilevyistä. Levyä on myyty jo lähes 40 000 kappaletta eli se on jo nyt kautta aikojen myydyin suomalainen mieskuorolevy.

Juha Kuivasen johtaman kuoron vahvuus on vähimmillään yli 60 laulajaa. Vuonna 1900 perustetun kuoron nimivahvuus on tätä nykyä 73 laulajaa. Muakana on myös laulajia Salon seudulta. Tuoreella levyllä laulavat halikkolaislähtöiset tenori Elmo Allén ja basso Timo Vesterinen. Tenori Juha Wallius on kotoisin Muurlasta.

Kuoron solistina levyllä vierailee basso Matti Salminen. Salminen on kiinnitettynä tällä hetkellä Zürichin oopperaan, ja hän esiintyy vakituisena vierailijana maaiman johtavissa oopperataloissa.

Nyt kuorossa laulavista salonseutulaisista pisimpään on mukana ollut vuonna 1997 valmistunut Timo Vesterinen. Pisimpään kuorossa on viihdytty noin neljännesvuosisata.

– Tämä on meille mukana oleville ainutlaatuinen tilaisuus tehdä musiikkia niin opiskeluaikana kuin sen jälkeenkin, Vesterinen kertoo.

Tuore joululevy on Polyteknikkojen Kuoron kolmas jouluaiheinen äänite. Tekniikan opiskelijoiden kuorolta on ilmestynyt vuosien saatossa kaikkiaan runsaat parikymmentä levyä.

Kuoro laulaa pääasiassa klassista musiikkia madrigaaleista nykymusiikkiin. Ohjelmistosta löytyy myös viihdettä suomi-iskelmistä serenadeihin.

– Joululevymme ovat kaikki olleet erilaisia. Nyt tarjoamme joulun klassisia lauluja, Timo Vesterinen kertoo.

Joulu on meillä -levyltä löytyvät monet rakkaat ja ajattomat klassikot, kuten Varpunen jouluaamuna, On hanget korkeat, nietokset, Heinillä härkien kaukalon ja Jouluyö, juhlayö.

Levyn platinarajan rikkouduttua Polyteknikkojen Kuoro päätti liittyä mukaan Hyvä joulumieli -keräykseen. Jokainen 30 000 kappaleen platinarajan ylityksen jälkeen myyty levy kerää euron hyväntekeväisyyteen.

– Päätimme osallstua keräykseen, koska halusimme luoda hyvää joulumieltä ja jakaa menestystämme, kuoron puheenjohtaja Markus Lehtonen keroo.

Juha Kuivasen mukaan kuoro on erittäin tyytyväinen siihen, että kuoron tuore tunnelmallisten joululaulujen levy on herättänyt suurta kiinnostusta.

Levy toteutettiin omin voimin

Joulu on meillä -levy toteutettiin omakustanteena pitkälti kuorolaisten omin voimin. Isosta kuorosta löytyi osaajia moneen lähtöön. Levyn ulkoasun suunnittelusta ja toteutuksesta on vastannut Elmo Allén. Muutoinkin kaikki levytuotannon käytännön asiat hoidettiin kuorolaisten toimesta itse, jopa oman kustannusyhtiön perustamisesta lähtien.

– Yhteistyötä siivitti teekkarihuumori, Timo Vesterinen tiivistää.

– Kuorolla on ammattimainen ote, vaikka tekemisessä olikin tietysti teekkarimainen pilke silmäkulmassa. Teekkareiden kanssa oli hauskaa tehdä töitä, nahoituksessa hommat sujuivat tehokkaasti ja saimme äänemme soimaan hyvin yhteen, Salminen kehuu puolestaan yhteistyötä.

Polyteknikkojen Kuoron tuore joululevy Joulu on meillä on tehnyt suomalaisen mieskuorolaulun historiaa. Joulunajan hittilevyä on myyty jo noin 40 000 kappaletta.